LinksSitemapContact
U bent hier:

Boeken: verhalen van lotgenoten

<< Andere boeken

Rood gemarkeerd staan de nieuwe of herwerkte boeken

Baarmoederhalskanker

 

 

Morel, Marie-Rose

Leve het leven!

Het dagboek van Marie-Rose Morel over haar strijd tegen kanker. Op 22 januari 2009 maakte zij bekend dat ze leed aan baarmoederkanker in een vergevorderd stadium. Ze was amper zesendertig jaar en de artsen gaven haar maar tien procent kans op overleven. Tijdens haar behandeling hield Marie-Rose een dagboek bij, waarin ze zowel haar sterke wil tot overleven als haar pijnlijke momenten opschreef. De opbrengst van het boek gaat integraal naar Kom op tegen Kanker.

Standaard Uitgeverij, 2009, ISBN 9789002235924

Morel, Marie-Rose

Geloof, hoop en liefde

‘Geloof, hoop en liefde’ is een verzameling van krantencolumns die Marie-Rose Morel voor Het Laatste Nieuws schreef tijdens haar ziekte. De opbrengst van het boek gaat integraal naar Kom op tegen Kanker.

Standaard Uitgeverij, 2011, ISBN 9789002240096

Baarmoederkanker

 

 

Drescher, Fran

Achter de lach

Fran Drescher is actrice en schrijfster. Iedereen kent haar als The Nanny, uit de gelijknamige televisieserie. In dit boek beschrijft zij haar levensverhaal. Het lijkt een succesverhaal, maar het noodlot slaat toe. Zij wordt getroffen door allerlei mysterieuze kwalen. Na een lange tocht langs allerlei ziekenhuizen en alternatieve genezers luidt de diagnose: baarmoederkanker. Archipel, 2002, 213 p.

Borstkanker

 

 

Acocella Marchetto, Marisa

Chemogirl

Stripverhaal van een New Yorkse met borstkanker. Zelfs angst voor de dood, kwakzalvers, alleswetende vrienden en beschamende bijverschijnselen kunnen grappig zijn. De Bezige Bij 2007, ISBN 978-90-234-2049-1

Bosma-de Kok, Marja

Ik... borstkanker?! mijn verhaal

Met dit boek krijgt de lezer een persoonlijke kijk in een bijzondere periode uit het leven van Marja Bosma, waarin zij haar borstkanker overwon en een borstreconstructie onderging. Een kleine twee jaar die bepaald niet de makkelijkste jaren waren. Een indrukwekkend persoonlijk verhaal waaruit moed en kracht spreekt. Uitgeverij de Graaff, 2011, 88 p.

De Vuysere, Sophie

Mijn ervaringen als arts en borstkankerpatiënte

Sofie De Vuysere is een jonge radiologe van 33 die op een dag bij zichzelf een knobbeltje ontdekt dat later borstkanker zal blijken te zijn. In dit boek vertelt ze haar verhaal van bij de diagnose tot na de behandeling. En ook al is ze een gespecialiseerde arts die beroepshalve veel in contact komt met borstkankerpatiënten, toch herken je vaak dezelfde vragen en twijfels waar de meeste mensen mee af te rekenen krijgen. Het boek verschaft ook veel heldere uitleg bij onderzoekstechnieken en behandelingen, geeft antwoord op vaak gestelde vragen, biedt adressen van zelfhulpgroepen en verwijzingen naar websites. Lannoo, 2004

Danckaert, Noëlla

Kolleblommen, verhaal van een positieve strijd tegen borstkanker

Het persoonlijke dagboek van Noëlla Danckaert (61), vroedvrouw bij het Gentse AZ Sint-Lucas-ziekenhuis. Verbijstering, vertwijfeling, angst voor de dood, aanvaarding en verzet: het zijn evenveel emoties die Noëlla Danckaert doormaakte nadat ze de diagnose ‘borstkanker’ te horen kreeg. ‘Kolleblommen’ (dialect voor ‘klaprozen’) straalt ondanks de beladen inhoud een positieve boodschap uit en toont aan dat zelfs aan het einde van de donkerste tunnel een hoopgevend lichtpunt te zien is. Bola Editions, 2009, 194 p.

Joris, F.

Roodborstje. Leven met borstkanker

Borstkanker overkwam ook journaliste Frieda Joris. Elke week publiceerde Frieda een dagboek in Het Laatste Nieuws: over de goede en de slechte dagen, over hoop en wanhoop, over de plotse confrontatie met de wereld achter de ziekenhuismuur waarin alles anders wordt en waarin je lot voor een deel in de handen van de medici ligt. Houtekiet, 2001, 110 p.

Kluun

Komt een vrouw bij de dokter

Het schaamteloze verslag van een man die in de bloei van zijn leven de terminale ziekte van zijn vrouw beleeft. Rauw en humoristisch, en toch een ode aan de liefde. Bestseller: meer dan 1 miljoen exemplaren van verkocht in Nederland. Podium, 2003.

Lafaille, Christine

Chemo. Leven op de grens tussen wanhoop en vertrouwen

Intelligent en helder relaas van omgaan met en zich verzetten tegen de nevenverschijnselen van kanker en chemo na herval. Epo, 2005, 192 p.

Luyten, Anna, Lieve Blanquaert en dr. Moustapha Hamdi

Twee borsten. Reconstructie van een vrouw

Knack-journaliste Anna Luyten en fotografe Lieve Blanquaert portretteren acht vrouwen die na hun amputatie besloten om hun verloren borst te laten reconstrueren met eigen weefsel uit rug of onderbuik en minder vaak met implantaten. Twee borsten is in woord én beeld een uitzonderlijk oprecht en openhartig verhaal over vrouwelijke littekens en hoe die verzacht kunnen worden. Globe (Roularta) 2007, 133 p.

Lynch, Lisa

Toffe tiet

Borstkanker krijgen was wel het laatste dat op de to do-lijst stond van de 28-jarige Lisa Lynch. Ze schrijft haar woede en onmacht van zich af in haar blog, die haar uitlaatklep wordt en haar manier om haar familie en haar sociale contacten op hoogte te houden van haar toestand. In dit briljante, moedige en inzichtelijke boek vertelt Lisa hoe het is om met kanker te moeten leven. Atlas-Contact, 2010, 351 p.

Meert, Marie-Paule

Als je genezen bent, staan we samen op de Empire State Building

Elke dag krijgen acht vrouwen in ons land te horen dat ze borstkanker hebben. Opeens is Marie-Paule Meert een van hen. Onzeker over hoe ze de kanker te lijf moet gaan, begint ze te schrijven. Over haar angst, haar twijfels, haar zelf gekozen isolement. Maar gaandeweg ontdekt ze dat haar ziekte misschien een nieuwe kans is. Een kans om haar eigen leven, dat ze jarenlang op een zijspoor heeft gezet, ten volle te leven. Lannoo, 2010, 272 p.

Moons, Sabine

Hoe leef ik verder na borstkanker?

Na twee operaties, zware behandelingen en revalidatie probeert Sabine Moons haar leven opnieuw op de rails te krijgen. Dit lukt haar uiteindelijk ook, maar wel met de nodige ups en downs. Hoe leeft zij verder met haar beperkingen, bijwerkingen van de hormoontherapie en de verminderde energie? Hoe kijkt de schrijfster emotioneel op alles terug? De strijd die Sabine heeft moeten voeren tegen de kanker wordt eerlijk, herkenbaar en hier en daar met een vleugje humor beschreven. Boekscout, 2009, 116 p.

Noorduyn, Liset, Bart Versteeg en Jan van der Ven

Geen haar op mijn hoofd!, borstkanker in beeld

Fotograaf Bart Versteeg laat stap voor stap zien hoe de behandeling van borstkanker bij zijn vrouw Liset Noorduyn verloopt. Een uniek fotodocument, met persoonlijke aantekeningen van Liset over haar emoties, haar onzekerheden, haar twijfels, haar woede. En over de strijd om te overleven, terwijl het gewone (gezins)leven doorgaat. De Nieuwe Haagsche, 2008, 152 p.

Solitaire, Catharina

Sprezzatura!

Dit boek vertelt het verloop van een borstreconstructie, een jaar na de amputatie en de verdere verwerking van borstkanker. Het is een positief boek, toegankelijk, openhartig. Tegelijk is het een persoonlijk relaas over hoe het gewone leven met vallen en opstaan zijn gang weer neemt na de diagnose kanker. Indico, oktober 2007

Van Daele, Henk

Borstkanker met puntjes

In de media wordt zelden over mannen met borstkanker gerept. De diagnosetechnieken, de behandelingen en de overlevingskansen zijn bij vrouwen en mannen nochtans grotendeels gelijk. Ook Henk Van Daele kreeg af te rekenen met borstkanker. Hij verwoordt in dit boek hoe het zijn leven veranderde. Houtekiet, 2002, 143 p.

Van den Bon, Kristien

Borstkanker en Boezemblues

Het boek geeft een rechtstreekse inkijk in het gevoelsleven van een sterke vrouw die gevangen zit tussen moed en wanhoop, een echtgenote en moeder die erin geslaagd is om in haar ‘kankerjaar’ nog intenser en gulziger te leven dan de jaren voordien. Van Halewyck, 2007, 192 blz.

Van den Bossche, Freya

Mijn partner, mijn kind, mijn kanker

‘Het is niet het zoveelste boek over borstkanker, omdat het niet over kanker an sich gaat, maar over wat dat met mij, mijn dochter en vooral mijn man heeft gedaan.’ Lannoo, 2008, 323 blz.

Darmkanker

 

 

Coquel, Marian

Partners in kanker

Hoe Marian zelf darmkanker overwon, maar haar man aan dezelfde ziekte verloor. Van een vrouw die ondanks alles bleef doorzetten en die haar leven na haar ziekte en de dood van haar man een nieuwe wending gaf. Lannoo, 2008.

Persoons, Gerda

Stoma. Een gat in mijn buik

‘Jaarlijks worden meer dan 9000 mensen door darmkanker getroffen, bij de meeste spreekt men over een voorlopig stoma. Hier en daar schiet er iemand de hoofdvogel en dan heb je een blijvend stoma. Zoals ik. Vandaar het boekje. Een gat in mijn buik is een eerlijk ervaringsverhaal, recht voor de raap, niet echt een verhaal van miserie, van kommer en kwel, maar een helder en accuraat verslag met een humoristische ondertoon. Een heel verrassende vertelling ook, die de lezer meesleept van de zee naar het ziekenhuis en terug. Globe (Roularta Books), 2007.

Eierstokkanker

 

 

Hartman, Annette

Een niet geplande reis

Annette Hartman was in de bloei van haar leven, toen er op 37-jarige leeftijd eierstokkanker bij haar werd geconstateerd. In een niet geplande reis vertelt zij over de reis die zij sindsdien gemaakt heeft: een reis die niet gepland was en die voerde langs wegen waar zij liever niet had willen komen. Op een heel persoonlijke wijze laat Annette zien hoe zij haar ziekte beleefd heeft. Al haar geestelijke worstelingen durft ze eerlijk en open aan bod te laten komen. blijven vertrouwen. Uitg. Jongbloed, 2010, 180 p.

Hersentumor

 

 

Deseure, Dominique & Marijke Bernaerts:

Dit is mijn hoofd niet meer.
Over-leven met een gekwetst brein

Dominique Deseure kreeg een meningioom (een goedaardige hersentumor) en liep daardoor een hersenletsel op. Ze vertelt over haar leven vóór en het leven erna. Wat met je werk, je gezin, je vrienden en je hobby’s? Stilaan wordt duidelijk met welke beperkingen iemand met een niet-aangeboren hersenletsel moet leren leven. En dan begint ook het gevecht tegen onbegrip. Marijke Bernaerts, neuropsychologe, licht toe hoe iemand met een hersenletsel het best wordt begeleid, wat een hersenletsel is en hoe groot de impact daarvan is op de patiënt. Cyclus, 2012, 62 p., ISBN 9789085750468

Poetiray, Gaby

Mijn vadertje

Wanneer Gaby Poetiray hoort dat haar vader ernstig ziek is, staat haar wereld even stil. Haar emoties, gedachten en gedrag gaan alle kanten op. Haar vader gaat heel snel achteruit. Dit gaat gepaard met de nodige complicaties, doktersbezoeken, een operatie en een aantal bestralingen. De strijd tegen kanker begint. Maar de kanker is sterker. Gaby moet leren omgaan met wat de hersentumor doet met haar vader. Ze houdt een dagboek bij om haar gevoelens en gedachten te ordenen. Zij geeft u een kijkje in de moeilijkste tijd van haar leven. Paperback, 2010,

ISBN 978-90-484-1214-3.

Leukemie

 

 

Hemmerechts, Kristien

Haar bloed

Als kind raakt Titus Serfonteyn gefascineerd door bloed. Wat is het, wat doet het, hoe werkt het? Zijn moeder legt zich neer bij de obsessie van haar zoon. Titus’ dorst naar kennis over bloed doet hem later besluiten geneeskunde te gaan studeren. In Leuven maakt hij kennis met de mooie Roos, die hij moet delen met zijn beste vriend Pieter. Dan blijkt dat Roos leukemie heeft. Roman. De Geus, 2012, 256 p.

Terlingen, Jeroen

Wit bloed, kwaad bloed

Als ex-patiënt goed thuis op het gebied van de hematologie, beschrijft Jeroen vanaf de allereerste symptomen tot en met de gevolgen van de behandeling op lange termijn. Alle aspecten van leukemie komen in 29 hoofdstukken aan de orde. Nauwgezet wordt ingegaan op het onderscheid tussen de verschillende soorten leukemie, hun specifieke behandeling, de gevolgen van de behandeling op korte en op langere termijn, stamceltransplantatie, vermoeidheid, onvruchtbaarheid, sociaalpsychologische gevolgen, lotgenotencontact, enz. ISBN 9781616278588, 160 p.

Van der Weijden, Maarten

Beter

Het levensverhaal van topzwemmer Maarten van der Weijden. Over de acute lymfatische leukemie die hem in 2001 trof en hoe hij in 2008 goud wint op de Olympische Spelen. Uitg. Ambo Anthos, 2009.

Longkanker

 

 

Krommendijk, Frederike

Ze zijn zo knap tegenwoordig

Door de longkanker van haar man komt de journaliste in de wondere wereld  terecht die kanker  heet. Zij waren twee jaar getrouwd en hadden een zoontje van anderhalf jaar. Het boek is niet alleen een persoonlijk document; Frederike geeft ook tips hoe om te gaan met een veranderd uiterlijk, met misselijkheid, vermoeidheid en onaangename bezoekjes. Terra, 2010, 96p.

Lymfeklierkanker

 

 

Terlingen, J.

De erfenis van Thomas Hodgkin: diagnose, behandeling en gevolgen van lymfeklierkanker

Bij de auteur werd in 1990 lymfeklierkanker vastgesteld. Vanaf de allereerste symptomen tot en met de gevolgen van de behandeling na vijftien jaar, beschrijft hij wat patiënten en de mensen uit hun omgeving moeten weten om te overleven. Van Kralingen, 2000, 112 p.

Nierkanker

 

 

Krabben, Anja

Nierkanker. Feiten en ervaringen

In dit boek is alles te vinden wat je als patiënt of naaste wilt weten (of moet weten om weloverwogen beslissingen te nemen) over diagnose, behandeling, ook nieuwe en experimentele therapieën en prognose van nierkanker. Gebaseerd op de meest recente medische vakliteratuur en gesprekken met patiënten, urologen, oncologen, pathologen en wetenschappelijk onderzoekers. Tevens bevat het zeven lotgenotenverhalen en veel achtergrondinformatie. Stichting Eindelijk, 2004, 208 p.

Prostaatkanker

 

 

Giel, K.

De reis van de kreeft. Reportages van een kankerpatiënt over zoeken en vinden

De auteur, een ex-journalist, beschrijft in zijn boek de zoektocht die begon nadat bij hem prostaatkanker was vastgesteld. Hij vertelt over zijn ziekteproces met ups en downs, het aanvankelijke succes van remmende middelen, nieuwe uitzaaiingen, het aanvaarden van zijn lot, de emoties en het bereiken van een mooi leven in het zicht van de dood. Elsevier gezondheidszorg, 2003, 105 p.

Korda, M. en van der Does, E.

Van man tot man, leven met prostaatkanker

Bij Michael Korda werd prostaatkanker geconstateerd. Met grote openhartigheid vertelt hij hoe dit zijn leven veranderde. Hij vertelt over zijn angsten, twijfels en zorgen, zijn gesprekken met artsen, zijn operatie en ziekenhuisverblijf, zijn incontinentie en impotentie, en zijn moeizame terugkeer naar een ‘normaal’ leven. Behalve Korda’s persoonlijke ervaringen bevat dit boek gedegen informatie en advies. De Kern, 1997, 288 p.

Teelbalkanker

 

 

Armstrong, Lance

Door de pijngrens

In dit boek beschrijft de Amerikaanse wielrenner Lance Armstrong hoe hij in 1996 werd geconfronteerd met een agressieve vorm van teelbalkanker. Tegen alle verwachtingen in bleef hij in leven, meer nog: hij won nadien nog verscheidene keren de Ronde van Frankrijk. Het Spectrum, 2000

Robyns, Jurgen

Mijn gevecht tegen kanker

‘Word ik ooit 30? Zal ik ooit nog seks hebben met mijn vrouw? Daar sta je dan, teelbal in de hand. En dat zijn de vragen die door je hoofd flitsen’. Jurgen Robyns kreeg op zijn 25ste teelbalkanker en vertelt zijn verhaal. Davidsfonds/Leuven, 2004.

Van Gucht, Jef

Klotekanker

Daal samen met Jef mee in het diepste van zijn ziel. Voel zijn hart kloppen in jouw keel. Huil met de ellende van de absurde ziekte kanker. Lach met de humor in de ellende, nu eens bijtend cynisch, dan weer mild ironisch. Klotekanker is een kort verhaal met een diepe inhoud. Het is een openhartig relaas van een jongen die door de hel ging om zijn ziekte te overwinnen, maar vooral om zichzelf te vinden. Van Halewyck, 2005, 120 p.

Zijlma, Thomas

37 nietjes

Het aangrijpende verhaal van Thomas die op zijn 17de teelbalkanker kreeg. Over levensbedreigend ziek zijn en hoe hij met ongeneeslijk optimisme, vechtlust en humor het leven weer heeft kunnen omarmen. A.W. Bruna, 2009

Andere verhalen

 

 

Hansen, Jeroen

Alleen heel anders

Fotoboek met foto’s en korte levensverhalen van 28 mannen en vrouwen met borstkanker. Paperback, 2010, 96p.

Peirs, Marc (red.)

Leven met kanker. Bekende Vlamingen getuigen

Om en bij de dertig bekende Vlamingen doen in het boek hun verhaal. Eén ding hebben ze gemeen: kanker. Sabine De Vos kreeg twee keer het verdict te horen. Wannes Van de Velde vocht tegen chronische leukemie. Leen Demaré overwon huidkanker. Nicole en Hugo streden samen tegen haar borstkanker. Patrik Vankrunkelsven verloor zijn vrouw aan kanker, Celie Dehaene een kleinkind, Michiel Hendryckx zijn vriendin, Bart Peeters zijn vriend Robert Mosuse. Standaard Uitgeverij, 192 p., 18,95 euro, ISBN 978 90 02 22285 6.

Putman, Martin

CULT

CULT is het relaas van een man die vecht tegen kanker en daar humor in ziet, die geen afstand kan nemen van zijn ex-geliefde en die van zijn tegenslagen en tekortkomingen een kolderverhaal maakt. Martin Putman had een zwaar ongeval in de jaren zeventig, kreeg nierkanker en nefrectomie in 1991, een herseninfarct in 2005. In september 2010 werd longkanker bij hem vastgesteld. Agora, 2011, 208 p.

Shriver, Lionel

Dat was het dan

Shep, die droomt van een tweede leven op een Afrikaans eiland, krijgt te horen dat zijn vrouw Phylis kanker heeft. Critici noemen ‘Dat was het dan’ donker. Toch zit er veel humor in. Je hebt twee tegengestelde verhaallijnen in deze roman: Sheps droom en Glynis’ aftakeling. Dat heb je nodig voor een goed verhaal, twee krachten die elkaar tegenwerken. Shep is loyaal en hij gaat tot het uiterste voor Glynis, al schuift hij zijn droom niet helemaal opzij. Hij houdt hem in het achterhoofd en dat biedt troost. De personages bevrijden zich op het einde uit de ijzeren greep van het medische systeem, ze eisen hun levens op. Ze sterven zoals ze willen. Wie kan sterven zoals hij of zij wil, heeft geen donkere dood. Contact, 2011, 541p.

Van der Stap, Sophie

Meisje met negen pruiken

Sophie kreeg op haar 23ste kanker en ging in haar behandelingsperiode pruiken shoppen. Ze kocht er negen verschillende in theaterwinkels. Ze gaven haar elk een ander gevoel, een andere persoonlijkheid. Prometheus, 2006.

Van der Stap, Sophie

Een blauwe vlinder zegt gedag

Sophie, die na haar ziekte niet meer op dezelfde manier tegen de tijd kan aankijken als voorheen, is sinds haar genezing van een zeldzame kanker voortdurend op zoek en besluit daarom enige tijd te vertrekken. Dit boek vormt de - deels autobiografische, deels fictionele - beschrijving van die reis. Een openhartig en moedig relaas van een jonge vrouw de op zoek is naar de meest wezenlijke dingen van het leven en naar het antwoord op de vraag ‘wat te doen als je je leven hebt teruggekregen?’ Prometheus, 2008, 223 p.

Vanistendael, Judith

Toen David zijn stem verloor

In deze ‘graphic novel’ vertelt Judith Vanistendael het verhaal van David, bij wie keelkanker wordt vastgesteld. Oog & Blik, 2012, 272 p.

Laatst bijgewerkt: 30 juli 2012

Download de pdf: Boeken: verhalen van lotgenoten